Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre įteikti kūrėjų apdovanojimai „Pagauk bangą“

  • Teksto dydis:

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau šeštą kartą Teatro dienos proga įteikė apdovanojimus „Pagauk bangą“, kurie skirti 2023 m. ambicingiausius kūrybinius iššūkius įveikusiems kūrėjams ir aukščiausias profesinių bangų keteras pasiekusiems menininkams.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė džiaugėsi, kad apdovanojimai „Pagauk bangą“– puiki proga suburti gausią teatro bendruomenę ir kartu pasidžiaugti nuveiktais darbais.

„Norisi dar kartą prisiminti ir įvertinti visus teatro kūrėjus, kurių dėka publika džiaugėsi įspūdingais meno įvykiais 2023 metais. Muzikinis teatras – ne tik solistai, baleto artistai ar orkestras, bet ir daugybė svarbių sričių – kaip pastatymų tarnyba, buhalterija ir kiti. Visas kolektyvas darniai dirba, kad atėjus lemiamam momentui publika scenoje išvystų tobulą rezultatą. 2023-ieji buvo nuostabūs, su daug tobulų akimirkų. Sveikinu ne tik apdovanojimų laimėtojus, labai džiaugiuosi gausiu nominuotų kolegų būriu. Jūs visi esate laureatai“, – akcentavo L. Vilimienė.

Tradicija Tarptautinės teatro dienos proga pagerbti teatro kūrėjus ir apdovanoti juos diplomais bei stiklo dailininko Vyganto Paulausko sukurtais meno dirbiniais užgimė 2019 m. Ceremonijai buvo suteiktas simboliškas „Pagauk bangą“ vardas. Verčiausius apdovanojimų išrenka komisija, kuri kiekvienais metais ilgai posėdžiauja bei po ilgų diskusijų, iš didžiulio kandidatų sąrašo išrenka geriausius.

„Publikos simpatija“

Vieno iš apdovanojimų skyrimas patikėtas publikai: žiūrovai balsuodami išrenka verčiausią „Publikos simpatijos“ įvertinimo. Šiemet Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatymų gerbėjai apdovanojimą skyrė solistei Beatai Ignatavičiūtei. Atlikėjai tai jau trečias „Pagauk bangą“ apdovanojimas!

D. Kažukausko nuotr.

„Nuoširdžiai dėkoju ir džiaugiuosi apdovanojimu Priimu tai kaip ženklą, kad kažką gyvenime darau gerai. Iki kitų metų!“ – juokavo B. Ignatavičiūtė.

„Teatro lobis”

Šiemet „Teatro lobiu“ komisija išrinko KVMT Finansų valdymo ir apskaitos skyriaus vedėją Iriną Karlonas – už ilgametį darbą, visaapimantį įstatymų išmanymą.

D. Kažukausko nuotr.

Apdovanojimą I. Karlonas įteikusi Muzikinio teatro vadovė L. Vilimienė dėkojo laimėtojai už nuoširdų ilgametį darbą bei reikšmingą prisidėjimą prie sėkmingo teatro gyvavimo.

„Dėkoju už jūsų pagalbą ir palaikymą. Tik jūsų dėka esu pastebėta, pagerbta“, – susijaudinusi sakė penkiolika metų Muzikiniame teatre dirbanti I. Karlonas.

Trys „Metų iššūkiai”

Iššūkių profesionalaus scenos meno įstaigoje niekada netrūksta, tačiau būtent su jais susidūrus ir gimsta audringų žiūrovų ovacijų ir šūksnių sulaukiantys pastatymai. Net trys 2023 m. sukurtos premjeros jų kūrėjus skraidino ant tokių aukštų bangų keterų, kad sudėtinga buvo išsilaikyti, bet menininkai jas įveikė!

Komisija nusprendė, kad šokio spektaklio „Kaktusai” komanda verta „Metų šlovės iššūkio“ apdovanojimo už sudėtingą kūrybinio proceso organizavimą ir techninių sprendimų spektrą. Apdovanojimas įteiktas Pastatymų tarnybos vedėjui Aivarui Tarvydui ir Baleto tarnybos vadovui ir vyriausiajam choreografui Aurelijui Liškauskui.

„Šis spektaklis – išskirtinis, nes glaudžiai sujungė visas tarnybas. Ačiū visiems“, – sakė A. Tarvydas.

Videografinis spektaklis „Carmina Burana” tituluotas „Metų daugiaplaniškumo iššūkiu“ Apdovanojimas įteiktas teatro vadovės pavaduotojai menui Audronei Juozauskaitei – už puikią komandos orientaciją Europos solistų paieškos geografiniame žemėlapyje, Pastatymų tarnybos vedėjui Aivarui Tarvydui – už suvaldytas technologijas ir įdiegtas naujoves, Pastatymų ir renginių skyriaus vedėjai Laurai Kuliešaitei – už išorinių ir vidinių teatro resursų optimizavimą.

„Mes mėgstame iššūkius! Mes stiprūs ir nenugalimi, kai esame kartu!“ – dėkodama už apdovanojimą akcentavo A. Juozauskaitė.

Gaetano Donizetti „Meilės eliksyras“ savo statytojų komandai pelnė „Metų radikalaus kūrybinio sprendimo“ apdovanojimą už premjeros išgelbėjimo iššūkį, praturtinusį operos komiškąjį pradą. Apdovanojimas skirtas spektaklio režisierei Karinai Novikovai ir choreografei Dariai Verovkai.

„Sau ir kolegoms noriu palinkėti tik tokių iššūkių. Svarbiausia susikoncentruoti į tą lemtingą, ryškų meninį proveržį scenoje!“ – akcentavo K. Novikova.

„Metų debiutas”

KVMT naujokas solistas Martynas Stankevičius praėjusiais metais publiką nustebino ryškiais vaidmenimis: Abraomas (J. Bocko miuzikle „Smuikininkas ant stogo“), Katinas (J. Gaižausko operoje vaikams „Buratinas“), Traškutis (A. Kučinsko operoje vaikams „Bulvinė pasaka”) ir pelnė apdovanojimą „Metų debiutas”.

D. Kažukausko nuotr.

„Dėkoju už šiltą priėmimą į kolektyvą ir suteiktas galimybes. Ačiū, kad mylite ir vertinate. Žmonai – už kantrybę, nes gyvenu kelionėse tarp Kauno ir Klaipėdos“, – sakė M. Stankevičius.

Solistas nuo 2023 m. sausio dainuoja Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre. Sukūrė vaidmenų repertuariniuose teatro spektakliuose ir naujuose pastatymuose, tarp jų: Abraomas (J. Bocko miuzikle „Smuikininkas ant stogo“), Katinas (J. Gaižausko operoje vaikams „Buratinas“), Vydūnas (istorijų operoje „Klaipėda“), Belkorė (G. Donizetti komiškoje operoje „Meilės eliksyras“).

„Metų baleto artistė”

Ryškiausia 2023 m. baleto artiste pripažinta Anna Chekmarova už vaidmenis spektakliuose „Sapnai ir kaktusai” ( II dalis „Kaktusai”, chor. A. Ekmanas), Eglė, „Eglė žalčių karalienė” (chor. M. Rimeikis) ir Auksė „Altorių šešėly” (chor. A. Liškauskas). Jai skirtas „Metų baleto artistės” apdovanojimas.

„Dėkoju už apdovanojimą ir visiems linkiu dar daug gražių pasiekimų naujame teatro pastate“, – džiaugėsi A. Chekmarova.

Nuo 2021 m. spalio – KVMT baleto trupės artistė. Tų pačių metų gruodį debiutavusi Prancūzų šokėjos vaidmeniu Kirillo Simonovo šokio spektaklyje pagal Piotro Čaikovskio baletą „Spragtukas“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras, 2019), kuria vaidmenis KVMT repertuariniuose spektakliuose, tarp jų – solistė „Stabat Mater“ (chor. Edward Clug), Dona Kichotė ir solistė to paties pavadinimo šokio spektaklių triptike (I d., chor. Daria Verovka; III d. chor. Gaj Žmavc). Už Donos Kichotės vaidmenį buvo nominuota „Auksiniam scenos kryžiui“ kaip geriausia 2022 metų šokėja.

„Metų baleto artistas”

„Metų baleto artistu” tapo ryškus baleto profesionalas Yan Malaki, už „Sapnai ir kaktusai” (I dalis, „Žagsulys”; II dalis „Kaktusai”). Šį spektaklį Klaipėdoje pastatė choreografas Alexanderis Ekmanas (Švedija) su „Cacti“ (Kaktusai) ir choreografas Robertas Bondara (Lenkija) su choreografinėmis kompozicijomis „Žagsulys“ (Hiccup) bei „8m68“. Už šį spektaklį jaunas bei perspektyvus menininkas šiemet pelnė ir „Auksinį scenos kryžių“ kaip geriausias baleto artistas.

„Nesitikėjau, bet esu labai laimingas. Dėkoju teatro vadovams, o ypač – vyriausiam choreografui A. Liškauskui už pasitikėjimą. Ačiū, kad galiu būti scenoje ir daryti tai, ką myliu labiausiai“, – džiaugėsi Y. Malaki.

„Metų operos solistė”

Sudėtinga prilygti daugybę sceninės patirties turinčiai, nuostabaus balso savininkei Ritai Petrauskaitei. Natūralu, kad jau ne pirmą kartą ji laimi „Metų operos solistės“ titulą. 2023 m. ji buvo nepakartojama solistė C. Orffo kantatoje „Carmina Burana“ ir Ėtmė Simonait istorijų operoje „Klaipėda“.

„Kolekcija pildosi! Sveikinu visus su Teatro diena bei naujomis galimybėmis, kurios mums atsiveria naujame teatre. Linkiu energijos, palankaus vėjo ir naujų iššūkių! Spektaklyje „Carmina Burana“ į mane pūtė vėjo turbina. Geras jausmas, kurį linkiu patirti kiekvienam“, – linkėjo R. Petrauskaitė.

„Metų operos solistas”

Už ryškius 2023 m. sukurtus vaidmenis „Metų solisto“ vardas atiteko Giedriui Gečiui. Jo balso ir artistiškumo žavesys ryškiausiai atskleidė Gabrielio Žano Petisnė (istorijų opera „Klaipėda“) ir Nemorino (G. Donizetti kamerinė opera „Meilės eliksyras“) vaidmenyse.

Jaunas ir perspektyvus solistas, neseniai baigęs studijas LMTA Klaipėdos fakultete, Muzikiniame teatre dainuoja nuo 2023 m. Svarbiausi sukurti vaidmenys: Aristėjas / Plutonas (J. Offenbach operetė „Orfėjas pragare“), Buratinas (J. Gaižausko opera vaikams „Buratinas“) ir kt.

Nuoširdžiai dėkojame renginio rėmėjams: išskirtinės auros salę suteikusiai renginių erdvei „Pajūris“, gėlių puokštėmis laimėtojus apdovanojusiai gėlių galerijai „Blumenpracht. Pilnatvės sodas“, gausų Muzikinio teatro kolektyvą įspūdingo skonio „macarons“ sausainiais su specialiu KVMT logotipu vaišinusiems desertų namams „Lalene“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių