A. Bilotaitė: sienos su Baltarusija būtų uždaromos sulaukus incidentų, žvalgybos įspėjimų

  • Teksto dydis:

Sienos su Baltarusija visiškai užveriamos galėtų būti sulaukus incidentų ar žvalgybos institucijų informacijos apie grėsmes, tai turėtų būti daroma tik kartu su kitomis kaimynėmis, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Kalbant apie sienos uždarymą, prasidėjus šiai visai situacijai su „Wagner“, mes nedelsiant priėmėme sprendimus, paruošėme teisės aktus, kad esant kažkokiai situacijai, grėsmės lygio pasikeitimui, mes nedelsiant galėtumėme uždaryti savo visas sienas. Tai – atitinkami incidentai, mūsų žvalgybos institucijų informacija“, – LRT televizijos laidoje „Dienos tema“ ketvirtadienį kalbėjo ministrė.

„Kalbant apie šį sprendimą, turiu pažymėti, kad labai svarbu, kad tai būtų ne vien nacionalinis vienos valstybės sprendimas. Nes jei mes pasiliksime vieni ar paliksime kažkurią šalį vieną, tai efekto neduos“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Mes suvokiame, kad bandymų patekti kertant mūsų sieną gali būti įvairių, bandant pateikti vienokią informaciją ir slepiant kitus tikslus.

Ji priminė, kad Varšuvoje Baltijos šalių ir Lenkijos ministrai rugpjūčio pabaigoje aptars mechanizmą, kaip veiktų „regioninis sprendimas“, jei prireiktų sprendimo visiškai uždaryti sienas su Baltarusija.

„Tai yra visiškas sienos uždarymas, nebent ten galbūt lieka humanitarinis koridorius ar diplomatų praėjimas, bet siena visiškai uždaroma“, – sakė ji.

A. Bilotaitė tvirtino ketvirtadienį su Valstybės sienos apsaugos vadu Rustamu Liubajevu aptarusi ir galimybę uždaryti ir visus kontrolės punktus su Rusija kilus grėsmėms.

„Turime būti susidėlioję savo veiksmus, kas turėtų po ko sekti, kokie reikalingi teisės aktų pakeitimai, kokių veiksmų turi imtis mūsų pareigūnai tam, kad iškilus naujoms grėsmėms mūsų valstybė galėtų užtikrinti sklandų procesą ir mūsų valstybės saugumą“, – teigė ji.

Vis dėlto ministrė akcentavo, jog šiuo metu realių grėsmių iš Rusijos nėra, tačiau visos rizikos, įskaitant įvairias provokacijas, vertinamos.

Klausiama, kaip Lietuva elgtųsi su Baltarusijos politiniais pabėgėliais užvėrus sienas, ministrė tvirtino, kad Lietuva svarstytų išlaikyti humanitarinį koridorių, tačiau kartu įvertintų ir grėsmes, jog prisidengdami bėgliais nuo Minsko režimo į šalį gali patekti ir priešiški asmenys

„Tai suvokdami, kad gali būti įvairios provokacijos, tai mes laikomės tokios griežtos pozicijos, susijusios su mūsų nacionaliniu saugumu, kad mūsų siena yra uždaryta, siekianti išvengti galimų provokacijų. (...). Ir šiuo metu turime situaciją: jei URM tarpininkauja dėl tam tikrų asmenų, tai tie asmenys įleidžiami, vadinamasis humanitarinis koridorius, jisai egzistuoja. Bet kalbant apie naują geopolitinį kontekstą, naują saugumo situaciją, mes turime laikytis tokios pozicijos, kad pirmiausia, užtikrinti mūsų valstybės saugumą“, – tvirtino A. Bilotaitė.

„Mes suvokiame, kad bandymų patekti kertant mūsų sieną gali būti įvairių, bandant pateikti vienokią informaciją ir slepiant kitus tikslus. Tai vertinant šitą kontekstą mes turime adekvačiai vertinti ir situaciją“, – sakė ji.

Pasak ministrės, Lietuvos pareigūnai „yra pasiruošę“ reaguoti, jei sieną kirstų bent vienas „Wagner“ kovotojas. Ji priminė, kad pasienyje įrengtas ir fizinis barjeras, stebėjimo sistema, budi kariuomenė, vidaus reikalų sistemos pareigūnai, taip pat atnaujintas sienos priedangos planas, apimantis Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir kariuomenės sąveika.

Lietuvoje vidurnaktį iš ketvirtadienio į penktadienį užveriami du iš šešių pasienio kontrolės punktų su Baltarusija: Tverečiaus ir Šumsko. Lietuvos pareigūnai tvirtina, kad taip reaguojama į „Wagner“ samdinių buvimo Baltarusijoje grėsmes ir siekiama ir pažaboti kontrabandą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rastikis

Rastikis portretas
Tas pasienis jau seniai turejo buti uzminuotas ir Himars’ai per visa perimetra isstatyti. Ka jie ten sapnuoja…

Tuoj

Tuoj portretas
Ameroidu zvalgenyba perspes,nepergyvenk,dar galetu perspet apie gresme is Lenkijos puses,na tadajau ka darysi,teks pirkti Letuveskas prekes.

Hara

Hara portretas
Vyt lauk svetimsalius. Jau nusibodo su savo veliavom!
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių