JAV Kongresas priėmė „TikTok“ uždraudimą numatantį įstatymo projektą

JAV Senatas antradienį pritarė įstatymo projektui, kuriuo itin populiarus socialinis tinklas „TikTok“ būtų priverstas atsiskirti nuo savo patronuojančiosios bendrovės „ByteDance“ Kinijoje arba būtų uždrausta Jungtinėse Valstijose, kur turi apie 170 mln. naudotojų.

Priemonė buvo dalis 95 mlrd. dolerių (89,1 mlrd. eurų) užsienio pagalbos paketo, apimančio karinę paramą Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui. Visas paketas jau įveikė kliūtis JAV Kongrese ir keliauja ant prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) darbo stalo jam pasirašyti.

Vakarų pareigūnai reiškė susirūpinimą dėl „TikTok“ populiarumo tarp jaunimo, teigdami, kad programėlė yra pavaldi Pekinui ir padeda rinkti duomenis, šnipinėti vartotojus bei skleisti propagandą, tačiau bendrovė ir Pekinas šiuos teiginius neigia.

Įstatymą, galintį nulemti retą uždraudimą kompanijai veikti JAV rinkoje, Senatas priėmė 79 balsais. „Prieš“ balsavo 18 senatorių. Trimis dienomis anksčiau projektas sulaukė tvirtos abiejų partijų paramos Atstovų Rūmuose.

J. Bidenas yra sakęs, kad pasirašys įstatymą.

Šio mėnesio pradžioje surengęs retą telefoninį pokalbį su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu), J. Bidenas pakartojo, kad yra susirūpinęs dėl „TikTok“.

Po šeštadienio balsavimo JAV Atstovų Rūmuose „TikTok“ griežtai pasmerkė šį įstatymo projektą, sakydama, kad jis „pamins 170 mln. amerikiečių žodžio laisvę, pakenks septyniems milijonams įmonių ir uždarys platformą, kurios metinis indėlis į JAV ekonomiką siekia 24 milijardus JAV dolerių“ (22,5 mlrd. eurų)“.

Pagal įstatymo projektą „ByteDance“ turėtų per vienus metus parduoti programėlę. Priešingu atveju ji bus pašalinta iš „Apple“ ir „Google“ parduotuvių Jungtinėse Valstijose.

Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnušinas), kuris valdant J. Bideno pirmtakui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) buvo JAV iždo sekretorius, yra sakęs, kad domisi „TikTok“ įsigijimu ir subūrė investuotojų grupę.

JAV pareigūnai jau seniai atkreipė dėmesį į „TikTok“ ir sako, kad ši platforma sudaro sąlygas Pekinui šnipinėti vartotojus. Tačiau uždraudimas galėtų išprovokuoti kovas teismuose.

Kongreso priimtu įstatymu JAV prezidentui suteikiami įgaliojimai kitas programėles priskirti prie grėsmių nacionaliniam saugumui, jei jas kontroliuoja priešiškomis laikomos šalys.

Milijardierius Elonas Muskas (Ilonas Maskas), socialinio tinklo „X“ savininkas, penktadienį pareiškė nepritariantis „TikTok“ uždraudimui ir sakė, kad tai „prieštarautų žodžio ir raiškos laisvei“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių