Kinija: Filipinų provokacijos lemia įtampą Pietų Kinijos jūroje

  • Teksto dydis:

Kinija ketvirtadienį apkaltino Filipinus dėl pastaruoju metu didėjančios įtampos tarp abiejų šalių karštai ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje.

Pekinas ir Manila jau seniai ginčijasi dėl jūrų teritorijų šiame strateginiame vandens kelyje, o pastaraisiais mėnesiais jų laivai ne kartą susidūrė prie ginčijamų rifų.

„Filipinų provokacijos yra tiesioginė pastarojo meto Pietų Kinijos jūros klausimo paaštrėjimo priežastis“, – sakoma kinų Gynybos ministerijos pareiškime, pavadintame „Kinija neleis Filipinams elgtis savavališkai“.

„Pasikliaudama išorės jėgų parama [...], Filipinų pusė dažnai pažeidinėja teises, provokuoja ir kelia neramumus jūroje, taip pat skleidžia melagingą informaciją, siekdama suklaidinti tarptautinę bendruomenę dėl šio klausimo“, – pareiškė ministerija ir pridūrė, kad, „galima sakyti, einama vis toliau ir toliau pavojingu keliu“.

Neseniai įvykęs incidentas nutiko netoli Antrosios Tomo seklumos Spratlio salose per reguliarią Filipinų misiją, kurios tikslas – aprūpinti Filipinų karius, dislokuotus specialiai ten ant seklumos užplukdytame karinio jūrų laivyno laive „BRP Sierra Madre“.

Mūsų bauginimais nenutildys, neprivers nusileisti ar pataikauti.

Filipinai teigė, kad Kinijos pakrančių apsaugos tarnyba užblokavo jų aprūpinimo laivą ir padarė žalos vandens patranka, taip pat sužeisdama tris karius.

Kinijos pakrančių apsaugos tarnyba gynė savo veiksmus, apibūdindama juos kaip užsienio laivo, kuris „bandė jėga įsibrauti“ į Kinijos vandenis, „teisėtą reguliavimą, sulaikymą ir išsiuntimą“.

Pirmadienį, po to, kai Manila dėl šio incidento iškvietė Kinijos pasiuntinį, abiejų šalių užsienio reikalų ministrų pavaduotojai surengė pokalbį telefonu.

„Kinija neleis Filipinams daryti, ką jie nori, ir atsakė pagrįstai bei ryžtingai“, – ketvirtadienį pareiškė Gynybos ministerija.

Filipinų prezidentas Ferdinandas Marcosas (Ferdinandas Markosas) savo ruožtu ketvirtadienį pareiškė, kad „Kinija bauginimais nenutildys“ Manilos.

„Mūsų bauginimais nenutildys, neprivers nusileisti ar pataikauti“, – sakoma jo pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių