Kinija teigia, kad Filipinų provokuojantys veiksmai vos nenulėmė laivų susidūrimo

Pekinas penktadienį apkaltino Filipinų pakrančių apsaugos laivą vos neišprovokavus susidūrimo ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje, o Filipinai savo ruožtu pareiškė toliau patruliuosiantys savo vandenyse.

Kinija pranešė, kad Pietų Kinijos jūroje vos nesusidūrė jos pakrančių apsaugos laivas ir Filipinų patrulinis laivas, kuriame buvo žurnalistų. Kinijos teigimu, filipiniečių laivas ėmėsi iš anksto apgalvoto ir provokuojančio veiksmo.

Sekmadienį prie Spratlio salų vos neįvykęs susidūrimas buvo naujausias iš incidentų tarp Kinijos ir Filipinų ginčijamame vandens kelyje.

Pekinas reiškia pretenzijas į beveik visą Pietų Kinijos jūrą, nepaisydamas tarptautinio sprendimo, kad tai neturi teisinio pagrindo.

Naujausias incidentas įvyko likus kelioms dienoms iki Filipinų prezidento Ferdinando Marcoso (Ferdinando Markoso) susitikimo su Jungtinių Valstijų prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) Baltuosiuose rūmuose. Jo metu bus aptarta didėjanti įtampa regione.

Naujienų agentūra AFP buvo viena iš kelių žiniasklaidos priemonių, pakviestų į du Filipinų pakrančių apsaugos laivus, šešias dienas patruliavusius vandenyse ir aplankiusius keliolika salų bei rifų.

Sekmadienio incidentas įvyko Filipinų laivams priartėjus prie vienos seklumos Spratlio salyne.

Laivui „BRP Malapascua“, kuriuo plaukė filipiniečių žurnalistai, priartėjus prie seklumos, prieš jį išplaukė dvigubai didesnis Kinijos pakrančių apsaugos laivas.

AFP žurnalistai incidentą stebėjo iš kito Filipinų pakrančių apsaugos laivo, kuris buvo už mažiau nei kilometro.

„BRP Malapascua“ vadas sakė, kad kinų laivas priplaukė per 45 metrus nuo jo laivo ir tik dėl greitų veiksmų laivai nesusidūrė.

Kaltinimai

Penktadienį per eilinę spaudos konferenciją paklausta apie incidentą, Kinijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Filipinų laivai įsibrovė be Kinijos leidimo.

„Kinijos pakrančių apsaugos laivas saugojo Kinijos teritorinį suverenitetą ir jūrų tvarką, laikydamasis įstatymų, ir laiku ėmėsi priemonių, kad išvengtų pavojingo Filipinų laivų priartėjimo ir išvengtų susidūrimo“, – sakė atstovė spaudai Mao Ning.

„Filipinų laivo įplaukimas... buvo iš anksto apgalvotas ir provokuojantis veiksmas, kuriuo buvo siekiama sąmoningai rasti trūkumų ir pasinaudoti proga išpūsti incidentą“, – pridūrė ji.

Mao Ning teigė, kad Kinijos laivo įgula elgėsi profesionaliai ir santūriai.

Tačiau Filipinų užsienio reikalų ministerijos atstovė Teresita Daza (Teresita Dasa) penktadienį apkaltino juos sukėlus „Malapascua“ įgulai rimtą pavojų ir tvirtino, kad Filipinai toliau patruliuos savo vandenyse.

„Įprastinis patruliavimas mūsų vandenyse negali būti nei tyčinis, nei provokuojantis, – sakė ji. – Tai yra juridinė teisė, kuria naudojomės ir toliau naudosimės.“

Praėjusių metų birželį pradėjęs eiti pareigas F. Marcosas tvirtino, kad neleis Kinijai paminti Filipinų teisių jūroje, priešingai nei jo pirmtakas Rodrigo Duterte (Rodrigas Dutertė), kuris nebuvo linkęs kritikuoti Pekino.

F. Marcosas pirmadienį teigė, kad su J. Bidenu aptars būtinybę sušvelninti retoriką dėl Pietų Kinijos jūros, Taivano ir Šiaurės Korėjos.

„Diskusija įsibėgėja, apsikeičiama aštriais žodžiais, ir mes nerimaujame“, – sakė F. Marcosas vienam Filipinų transliuotojui.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių