Afrikos giltinė, šiurpinanti pasaulį

Karštinė, raumenų skausmai, vėmimas, viduriavimas, o kai kuriais atvejais – organų nepakankamumas ir vidinis kraujavimas. Tokie yra Ebolos viruso simptomai. Kol kas šio viruso protrūkis – Afrikoje, tačiau kas žino, ar vieną dieną šis mirtinas užkratas nepasieks Vakarų Europos ar Jungtinių Valstijų. Baimintis, pasak pasaulio sveikatos apsaugos specialistų, yra pagrindo.

"Virusas kaip miško gaisras"

Vakarų šalių imunologai šį kartą su baime žvelgė į Ebolos viruso plitimą Vakarų Afrikoje. Iš karto trys šalys, iš karto šimtai mirusiųjų... Anksčiau Ebola šienavo gyvybes kaimiškose vietovėse, kurias buvo galima nesunkiai izoliuoti, dabar gi daugelis mirtinų šios ligos atvejų užfiksuota didžiuosiuose Afrikos miestuose, tarp jų Nigerijos didmiestyje Lagose. Iš čia kyla daug į Vakarų Europą ir JAV skrendančių lėktuvų.

Viruso protrūkio epicentras – trys Vakarų Afrikos šalys: Siera Leonė, Gvinėja ir Liberija. Užsikrėtusiųjų Ebolos virusu čia – beveik pusantro tūkstančio, o mirusiųjų nuo ligos – daugiau kaip 700.

Tarp užsikrėtusiųjų virusu buvo ir keli vakariečiai. Vienas amerikietis mirė Lagose, kai parskrido iš Liberijos.

Mokslininkai įspėjo, kad virusas gali išplisti "kaip miško gaisras", nors šį kartą ne toliau, nei Vakarų Afrikos valstybės. Kita vertus, imunologai tvirtina, jog ši krizė Afrikoje – naujas reiškinys. Pasak jų, labai tikėtina, kad vieną dieną virusas gali atsidurti Jungtinių Valstijų teritorijoje.

Pavojingas virusas

Paprastai tariant, Ebola, dažnai pasitaikantis virusas Afrikoje, yra karštligė. Ją sukelia Ebolos virusas. Liga – reta, tačiau sunki ir dažnai mirtina. Vakcinos nuo šios ligos – kol kas eksperimentinės.

Ji perduodama per tiesioginį sąlytį su gyvais ar mirusiais užsikrėtusiais asmenimis su krauju ar kitais kūno skysčiais, nesaugių lytinių santykių metu. Taip pat šia liga galima užsikrėsti po tiesioginio sąlyčio su mirusių ar gyvų laukinių gyvūnų, kaip antai beždžionių, miško antilopių ir šikšnosparnių, krauju ir kitais kūno skysčiais.

Johnas Ashtonas, britų medicinos profesorius, pareiškė, kad vakcina nuo Ebolos viruso nekuriama, nes farmacijos kompanijos nenori investuoti lėšų kurdamos vaistus nuo ligos, kuri dažniausiai būdinga Afrikos šalims.

Pasak profesoriaus, tokia pati situacija susiklostė pasaulyje kilus AIDS epidemijai. Vaistų nuo šios ligos imta ieškoti tik tuomet, kai liga tapo ne tik Afrikos, bet ir Vakarų pasaulio problema.
Ebolos virusas, pasak turimų šiuo metu duomenų, pražudo beveik 90 proc. juo užsikrėtusiųjų. J.Ashtonas tvirtino, kad Vakarų pasaulis turi reaguoti į kylančią grėsmę.

"Žinoma, turime reaguoti. Lygiai taip pat, jei toks protrūkis kiltų Europoje. Tai, kad farmacijos pramonė neinvestuoja lėšų Ebolos vakcinai kurti, – skandalas. Ne paslaptis, kad jų nuomone, kartais tiesiog neapsimoka ieškoti vaistų, nes jie neatsipirks", – dėstė profesorius.

Su juo sutiko daugelis kitų ekspertų. Pasak jų, Ebolos virusas, skirtingai, nei pvz., ŽIV, smogia tam tikram regionui kaip žaibas, o vėliau vėl pranyksta.

Taigi, farmacininkams neapsimoka investuoti į tokios vakcinos kūrimą, nes neaišku, koks ateityje bus pelnas.

Ebolos virusą mokslininkai studijuoja jau daugiau nei dešimtmetį.

Pasak jų, Ebolos virusas – pavojingas, nes apima beveik visą žmogaus organizmą,  ne tik kvėpavimo arba virškinimo sistemas. Kita vertus, Ebola nėra taip plačiai perduodama, kaip ŽIV virusas, nes daugelis žmonių netrukus po užsikrėtimo šiuo virusu miršta.

Per pirmąją Ebolos epidemiją nuo šio viruso mirė apie 3 tūkst. žmonių, o užsikrėtusiųjų buvo apie 5 tūkst.

Ebola atrasta 1976 m. ir nuo to laiko keletas Ebolos variantų sukėlė epidemijas Kongo Demokratinėje Respublikoje, Gabone, Ugandoje ir Sudane, kurių metu užfiksuotas nuo 50 iki 90 proc. mirtingumas.

Šiuo metu daugiausiai užsikrėtusiųjų – Vakarų Afrikoje. Mirtingumas siekia nuo 60 iki 80 proc.

Ligos plitimas – nekontroliuojamas?

Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) generalinė direktorė Margaret Chan praėjusią savaitę įspėjo, kad virusas Afrikoje tampa nevaldomas.

"Virusas sparčiai plinta. Jei situacija toliau blogės, padariniai gali būti katastrofiški. Kalbu ne tik apie aukų skaičiaus didėjimą, tačiau poveikį socioekonominei situacijai paveiktose valstybėse ir galimą viruso plitimą už Afrikos ribų", – įspėjo PSO vadovė.

Vakarų šalys ėmėsi atsargumo priemonių. Žmonės buvo įspėti vengti Ebolos viruso protrūkio epicentru tapusių Vakarų Afrikos valstybių. Tačiau Jungtinių Valstijų pareigūnai pareiškė, kad ketina parvežti į šalies teritoriją užsikrėtusius virusu amerikiečius. Juos bus bandoma gydyti eksperimentinėmis vakcinomis.

Praėjusią savaitę į JAV buvo parskraidintas virusu užsikrėtęs Kentas Brantly. Šis savanoris medikas užsikrėtė virusu Liberijoje, bandydamas padėti vietiniams gyventojams.

Dar viena užsikrėtusi – samariečų misijos narė Nancy Writebol. Moteris buvo išskraidinta antruoju reisu.

Kontroliuoti Ebolos viruso plitimą – sudėtinga. Pirma, nėra vakcinos nuo šio viruso. Antra, medikams, kurie gydo ligonius, pirmiausia reikia izoliuoti pacientus.

Tačiau daugelio Afrikos miestų, kuriuose sergama Ebolos liga, turi tarptautinius oro uostus.

Pavyzdžiui, amerikietis Patrickas Sawyeras Liberijoje užsikrėtė virusu, o mirė Nigerijos uostamiestyje Lagose, į kurį nuskrido lėktuvu. Sveikatos apsaugos specialistai visą savaitę bandė nustatyti, su kiek asmenų amerikietis galėjo turėjo kontaktų. Manoma, kad jų gali būti apie 60.

Ligos plitimas didžiuosiuose Afrikos miestuose labiausiai gąsdina sveikatos specialistus. Mat anksčiau Ebolos atvejai buvo fiksuojami daugiausia kaimiškose vietovėse.

Nigerija kelia daugiausiai problemų. Lagosas – didžiausias Nigerijos miestas – turi 21 mln. gyventojų. Jis yra svarbus transporto mazgas vakarinėje Afrikos dalyje.

PSO specialistams ypač daug nerimo kelią ne tik prasta priežiūra, bet ir tai, kad Nigerijos gydytojai šiuo metu streikuoja dėl mažų algų ir prastų darbo sąlygų.

Parskraidino į tėvynę

Jungtinėse Valstijose sprendimas parskraidinti į šalies teritoriją du užsikrėtusius Ebola žmones sukėlė diskusijų bangą.

Kai kurie sakė, kad taip rizikuoti negalima, tačiau sveikatos specialistai tvirtino, jog JAV yra visos sąlygos kontroliuoti ligą.

K.Brantly į JAV buvo atskraidintas privačiu greitosios pagalbos lėktuvu, o paskui nuvežtas į moderniausią izoliatorių ligoninėje.

Lėktuvas, kuriame įrengtas specialus izoliatorius, nutūpė Dobbinso oro pajėgų rezervo bazėje šalia Atlantos Džordžijoje. Angare lėktuvą pasitiko greitosios pagalbos automobilis ir keli automobiliai. Tada mašinų kolona važiavo per Atlantą į Emory universitetinę ligoninę. Emory ligoninėje 2002 –2003 m. buvo gydomi vadinamuoju SARS virusu, kuris paplito Azijoje, užsikrėtę asmenys.

Šią savaitę paskelbta, kad amerikiečio būklė gerėja, nors medikai pridūrė, jog "Ebola –  bauginanti liga, nes ji yra itin žudanti".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių