Iranas paaiškino JT: išpuolis prieš Izraelį buvo savigyna

Irano pasiuntinys Jungtinėse Tautose sekmadienį paaiškino Saugumo tarybai, kad Islamo Respublika, įvykdydama beprecedentę ataką prieš Izraelį, naudojosi savo „prigimtine teise į savigyną“.

„Saugumo taryba... neatliko savo pareigos užtikrinti tarptautinę taiką ir saugumą“ po smūgio, kurį, kaip įtariama, Izraelis šį mėnesį sudavė Irano konsulatui Damaske, pasakė Amiras Saeidas Iravani.

Todėl Teheranas „neturėjo kito pasirinkimo“, tik imtis atsakomųjų veiksmų, paaiškino jis, pridurdamas, kad jo šalis „nesiekia eskaluoti karo“, bet atsakys į bet kokią „grėsmę ar agresiją“.

Izraelis: į beprecedentę ataką buvo reaguota beprecedente gynyba

Izraelio kariuomenės atstovas Danielis Hagaris Irano dronų ir raketų ataką pavadino beprecedente ataka, į kurią buvo reaguota beprecedente gynyba.

„Tai buvo pirmas kartas, kai bendradarbiavo tokia koalicija, veikdama prieš Irano ir jo bendrininkų grėsmę Artimuosiuose Rytuose“, – sakė atstovas apie bendradarbiavimą su tarptautiniais sąjungininkais atremiant raketas, „kuriam vadovavo Jungtinės Valstijos – kartu su Didžiąja Britanija, Prancūzija ir kitais partneriais“.

Mes ir toliau esame aukščiausioje parengtyje ir vertiname padėtį.

„Mes ir toliau esame aukščiausioje parengtyje ir vertiname padėtį, – pažymėjo D. Hagaris. – Per kelias pastarąsias valandas patvirtinome operatyvinius puolimo ir gynybos priemonių planus“.

Kartu Izraelis esą nepamiršo misijos Gazoje – „išlaisvinti savo įkaitus, esančius Irano sąjungininkės grupuotės „Hamas“ rankose. „Hamas“ ir Iranas nori sukelti sumaištį Artimuosiuose Rytuose ir eskaluoti padėtį regione“, – sakė kariuomenės atstovas.

Žiniasklaida: Izraelis dar neapsisprendė dėl reakcijos į Irano ataką

Izraelio vadovybė, anot žiniasklaidos, dar nenusprendė, kaip reaguos į savaitgalį Irano surengtą ataką. Karo kabinetas sekmadienį per daugiau kaip tris valandas trukusias konsultacijas nepriėmė sprendimo dėl tolesnių veiksmų, rašo laikraštis „Times of Israel“. Kartu „Israel Hayom“ citavo Izraelio pareigūną, teigusį, kad „atsakas bus“.

Ateinančiomis dienomis vyks tolesni pokalbiai, rašė ir žinių portalas „Axios“, remdamasis Izraelio pareigūnu. Per posėdį buvo aptarti keli galimo Izraelio keršto smūgio variantai.

Iranas naktį į sekmadienį pirmą kartą Islamo Respublikos istorijoje tiesiogiai atakavo Izraelį. Pasak Izraelio kariuomenės, buvo paleista apie 300 raketų, dronų ir sparnuotųjų raketų, tačiau beveik visos jos buvo numuštos.

Iranas šią ataką pavadino kerštu už aukštų kariškių žūtį Sirijoje. Balandžio 1 d. per spėjamą Izraelio antskrydį prieš Irano ambasados pastatą Damaske žuvo du Irano brigados generolai.

Irano ambasadorius JT Amiras Saeidas Irvanis specialiame JT Saugumo Tarybos posėdyje sakė, kad Islamo Respublika naudojosi savo teise gintis. „Šios akcijos buvo būtinos ir proporcingos“, – sakė jis. Izraelio atstovas Giladas Erdanas tuo tarpu pabrėžė, kad Iranas „peržengė visas raudonas linijas“, todėl jo šalis dabar turi teisę keršyti.

Irano oro uostai atnaujino darbą

Po beprecedentės Teherano atakos prieš Izraelį Irano oro uostai atnaujino darbą. Naujienų agentūra „Isna“ pirmadienį pranešė, kad pirmadienio rytą atšauktas oro transporto draudimas. Prie įprasto darbo grįžo ir abu sostinės Teherano oro uostai.

Iranas šeštadienio vakarą dronais ir raketinis smogė Izraeliui. Dėl to daug Irano oro uostų nutraukė darbą. Pirmiausiai šalies vakaruose, kur yra dronų ir raketų bazės, buvo paskelbtas skrydžių draudimas.

Virtinė tarptautinių oro bendrovių saugumo sumetimais dar prieš atakas nutraukė savo reisus į Iraną ir vengė šalies oro erdvės.


Šiame straipsnyje: IzraelisIranasišpuolissavigyna

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Už viso pasaulio vienybe prieš žydų parazityna!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių