Po Irano išpuolio ragina imtis veiksmų: nukritus kaukei reikia apsimauti pirštines

Izraelis ir Iranas sekmadienį Jungtinėse Tautose apkaltino vienas kitą keliant didžiausią grėsmę taikai Artimuosiuose Rytuose ir paragino Saugumo Tarybą įvesti sankcijas aršiausiam jų priešui.

„Kaukė nukrito. Iranas, didžiausias pasaulinis teroro rėmėjas, atskleidė savo tikrąjį veidą – jis destabilizuoja regioną ir pasaulį“, – Izraelio ambasadorius JT Giladas Erdanas sakė skubos tvarka sušauktame JT Saugumo Tarybos posėdyje po to, kai Teheranas naktį surengė precedento neturintį išpuolį prieš Izraelį.

„Nukritus kaukei reikia apsimauti pirštines“, – sakė jis, ragindamas instituciją imtis veiksmų.

G. Erdanas paprašė JT Saugumo Tarybos Irano Islamo revoliucijos gvardijos korpuso (IRGC) ideologinę kariuomenę, paskelbti teroristine organizacija ir „įvesti visas įmanomas sankcijas Iranui, kol dar nevėlu“.

Visų pirma jis užsiminė apie grįžtamąjį mechanizmą, kuris leidžia 2015-ųjų branduolinio susitarimo, iš kurio Jungtinės Valstijos pasitraukė 2018 metais, narėms vėl įvesti tarptautines sankcijas Teheranui.

„Mums, kaip Saugumo Tarybos nariams, tenka kolektyvinė atsakomybė užtikrinti, kad Iranas laikytųsi Tarybos rezoliucijų ir nutrauktų Chartijos pažeidimus.“, – pareiškė JAV ambasadorės prie JT pavaduotojas Robertas Woodas (Robertas Vudas).

Artimiausiomis dienomis Jungtinės Valstijos „išnagrinės papildomas priemones, kad priverstų Iraną prisiimti atsakomybę“.

Iranas vėlų šeštadienį pirmą kartą tiesiogiai atakavo savo aršų priešą Izraelį, paleisdamas daugiau kaip 300 raketų ir dronų.

Tačiau beveik visi dronai ir raketos buvo perimti dar nepasiekus Izraelio teritorijos, nurodė kariuomenė, kuriai padėjo JAV, Jordanija, Britanija ir kitos sąjungininkės.

Irano revoliucijos gvardija nurodo, kad atakos prieš Izraelį ėmėsi, keršydama už balandžio 1 dieną įvykdytą mirtiną drono smūgį konsulatui Damaske.

Per ataką žuvo septyni Revoliucijos gvardijos nariai, įskaitant du generolus.

„Laikas atsitraukti nuo šio klausimo“

Irano ambasadorius prie JT Amiras Saeidas Iravani (Amiras Saidas Iravanis) Tarybai tvirtino, kad Islamo Respublika naudojasi „prigimtine savigynos teise“.

„Saugumo Taryba (...) neįvykdė savo pareigos palaikyti tarptautinę taiką ir saugumą“, – pareiškė A. S. Iravani.

Todėl Teheranas „neturėjo kito pasirinkimo“, kaip tik atsakyti, teigė jis ir pridūrė, kad jo šalis „nesiekia eskalacijos ar karo“, bet atsakys į bet kokią „grėsmę ar agresiją“.

Jis taip pat užsipuolė Izraelį.

Atėjo laikas Saugumo Tarybai prisiimti atsakomybę ir spręsti realią grėsmę tarptautinei taikai ir saugumui.

„Atėjo laikas Saugumo Tarybai prisiimti atsakomybę ir spręsti realią grėsmę tarptautinei taikai ir saugumui“, – nurodė A. S. Iravani.

Ši institucija „turi imtis skubių ir baudžiamųjų priemonių, kad priverstų šį režimą nutraukti Gazos Ruožo gyventojų genocidą“, – pridūrė jis.

Įtampa Artimuosiuose Rytuose didėja, jau šešis mėnesius Gazos Ruože vykstant Izraelio ir „Hamas“ karui.

Karas Gazos Ruože prasidėjo beprecedenčiu „Hamas“ išpuoliu prieš Izraelį spalio 7 dieną, per kurį, Izraelio duomenimis, žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

Per išpuolį „Hamas“ kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 129, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 34, kariuomenės teigimu, žuvusius.

Per Izraelio atsakomąjį puolimą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 33 729 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, teigia teritorijos sveikatos apsaugos ministerija.

Nuo pat 1979 metų islamo revoliucijos Iranas Izraelį laiko aršiausiu priešu ir ragina jį sunaikinti.

Iki šiol Teheranas susilaikė nuo tiesioginio Izraelio puolimo, o abi valstybės vietoj to konfrontuodavo viena su kita per trečiąsias šalis.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) sekmadienį ragino visas puses laikytis santūrumo ir sakė, kad „nei regionas, nei pasaulis negali sau leisti daugiau karo“.

„Dabar yra metas nuslopinti ir deeskaluoti padėtį“, – sakė jis.

A. Guterresas taip pat pakartojo, kad smerkia Irano smūgius Izraeliui ir išpuolį prieš Irano konsulatą Damaske.

„Laikas atsitraukti nuo šio klausimo“, – pareiškė A. Guterresas.

Izraelyje po Irano atakos vėl atsidaro mokyklos

Kariuomenė pranešė, kad pirmadienį visoje Izraelio teritorijoje vėl bus atidarytos mokyklos, kurias buvo liepta uždaryti dėl savaitgalį Irano įvykdytos beprecedentės oro atakos.

Ankstų pirmadienio rytą paskelbtame kariuomenės pareiškime teigiama, kad įvertinus situaciją buvo nuspręsta atnaujinti švietimo veiklą visame Izraelyje.

„Prie šiaurinės sienos [su Libanu]  ir netoli Gazos Ruožo esančiose bendruomenėse švietimo veikla bus atnaujinta [...] su apribojimais“, – rašoma pareiškime. Jame priduriama, kad daugumoje vietų taip pat bus panaikinti apribojimai dideliems susibūrimams.

Lenkijos nacionalinės oro linijos atšaukia skrydžius į Tel Avivą ir Beirutą

Lenkijos nacionalinė oro transporto bendrovė LOT atšaukė savo skrydžius į Tel Avivą ir Beirutą.

„Dėl politinės situacijos „LOT Polish Airlines“ nusprendė atšaukti skrydžius LO151/2 į Tel Avivą ir 145/6 į Beirutą“, – sekmadienį socialiniame tinkle „X“ parašė oro linijų atstovas spaudai Krzysztofas Moczulskis (Kšištofas Močulskis).

Sekmadienį vakare K. Moczulskis per „X“ pranešė, kad vakarinis skrydis LO153/4 į Tel Avivą taip pat buvo atšauktas.

„Keleivių, įgulų ir skrydžių operacijų saugumas yra mūsų prioritetas, – rašė oro linijų atstovas. – Mes jus informuosime apie sprendimus dėl rytojaus vakarinio skrydžio ir antradienio skrydžio į Beirutą.“

Iranas vėlų šeštadienį paleido daugiau nei 300 dronų ir raketų į Izraelį, sužeisdamas 12 žmonių, pranešė Izraelio kariuomenė.

Tačiau beveik visi dronai ir raketos buvo perimti dar nepasiekus Izraelio teritorijos, nurodė kariuomenė, kuriai padėjo JAV, Jordanija, Britanija ir kitos sąjungininkės.

Irano revoliucijos gvardija nurodo, kad atakos prieš Izraelį ėmėsi, keršydama už balandžio 1 dieną įvykdytą mirtiną drono smūgį konsulatui Damaske, per kurį žuvo keli iraniečių kariškiai.

Sekmadienio rytą Izraelis vėl atidarė savo oro erdvę po to, kai dėl Irano atakos ją buvo uždaręs septynioms valandoms.

Oro linijos „Lufthansa“ anksčiau sakė, kad iki pirmadienio sustabdė skrydžius į Tel Avivą Izraelyje, Amaną Jordanijoje ir Erbilį Irako Kurdistane ir iš jų.

Pasak Izraelio žiniasklaidos, Tel Avivo Ben Guriono tarptautinis oro uostas vėl įprastai dirba.

Ministrai: Prancūzija iškviečia Irano ambasadorių, nurodo imtis saugumo priemonių

Prancūzija iškvies Irano ambasadorių dėl Islamo Respublikos smūgių Izraeliui, žadėdama laikytis tvirto požiūrio, sekmadienį pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministras.

„Paprašiau Užsienio reikalų ministerijos rytoj išsikviesti Irano ambasadorių ir pareikšti [...] tvirtą poziciją“, –  televizijos kanalui „France 2“ sakė Stephane'as Sejourne (Stefanas Sežurnė). Jis pridūrė, kad būtent „iraniečiai užpuolė Izraelį“.

Vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas (Žeraldas Darmanenas) atskirai paprašė pareigūnų prieš balandžio 22–30 dienomis vyksiančią žydų Pesacho šventę sustiprinti policijos patruliavimą prie sinagogų ir religinių mokyklų.

Jis paprašė prefektų nuo pirmadienio užtikrinti, kad prie maldos namų, „jautriausių ir labiausiai matomų“ pastatų, taip pat prie religinių mokyklų tuo metu, kai į jas įeina ar iš jų išeina mokiniai, nuolat patruliuotų policijos pareigūnai.

Oficialiame tekste, kuriame skelbiamas prašymas, minima „labai didelė terorizmo grėsmė“ ir „didelis antisemitinių veiksmų skaičius“, taip pat smūgiai Izraeliui.


Šiame straipsnyje: IzraelisIranasišpuolisatsakas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kad tiek raketu atskristu is ruskiu i lietuva tai kiekvienas lietuvis prasytu kad jos nukristu jo kieme zinodamas kiek jos kainuoja,Dieve padek ir as tapsiu turtingu gali buti ir nolauzos.

straipsnis--90% jankiskai zydisko melo atskiesto

straipsnis--90% jankiskai zydisko melo atskiesto portretas
10% tiesos....

Cha

Cha  portretas
Nu parodė savo impotenciją miusliai ,dabar gaus atgal snukin ir vaidins aukas :)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių