Lietuviai – aštunti tarp nelaimingiausių tautų pasaulyje

Naujas tarptautinis tyrimas parodė, kad lietuviai yra aštunti tarp nelaimingiausių tautų pasaulyje. Už lietuvius mažiau teigiamų emocijų rodo tik Singapūro, Armėnijos, Irako, Gruzijos, Jemeno, Serbijos ir Baltarusijos gyventojai.

Lietuvos sociologai teigia, kad šios apklausos sureikšminti nereikėtų, nes kiti tyrimai leidžia teigti, jog lietuvių pasitenkinimas gyvenimu nuosekliai auga, ir pagal šį rodiklį Lietuva lenkia krizės sukrėstas Pietų Europos alis.

Bendrovės „Gallup“ tyrimas apėmė 148 valstybes, kuriose gyventojų buvo klausiama, ar dieną prieš apklausą jie jautėsi laimingi, gerbiami, pailsėję, juokėsi ir šypsojosi, ar darė ką nors įdomaus. Šio tyrimo duomenimis, laimingiausi yra Lotynų Amerikos gyventojai.

Apklausos dalyviams buvo pateikti tokie klausimai: ar vakar jautėtės gerai pailsėję? ar vakar su jumis buvo elgiamasi pagarbiai? ar vakar daug šypsojotės ar juokėtės? ar vakar ką nors mokėtės ar darėte įdomaus? ar patyrė daug tokių jausmų vakar?

Lietuvoje teigiamai į visus klausimus apie savijautą atsakė 54 proc. apklaustųjų, Baltarusijoje - 53 proc. Kitų kaimyninių šalių gyventojai patyrė kiek daugiau teigiamų emocijų - Rusijoje šis rodiklis siekė 59 proc., Latvijoje - 61 proc., Estijoje - 67 proc., Lenkijoje - 69 proc.

Daugiausia teigiamų emocijų yra Lotynų Amerikoje - į dešimtuką pateko aštuonios šio regiono valstybės. Pirmoji vieta atiteko Panamai ir Paragvajui, kur minėtas teigiamas emocijas dieną prieš apklausą sakė patyrę 85 proc. apklaustųjų. Po jų rikiuojasi Salvadoras, Venesuela (po 84 proc.), Trinidadas ir Tobagas, Tailandas (po 83 proc.), Gvatemala, Filipinai (po 82 proc.), Ekvadoras ir Kosta Rika (po 81 proc.).

Šie duomenys akivaizdžiai parodo, kad tradiciniai ekonominiai duomenys nėra tiesiogiai susiję su gyventojų emocijomis.

„Gyventojai Panamoje, kuri yra 90-oje vietoje pasaulyje pagal BVP vienam gyventojui, yra tarp tų, kurie sako dažniausiai patiriantys teigiamų emocijų. Gyventojai Singapūre, kuris užima penktą vietą pasaulyje pagal BVP vienam gyventojui, rečiausiai teigia patiriantys teigiamų emocijų“, - pastebi „Gallup“.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys teigia, kad, paskutiniais Eurobarometro duomenimis, šiuo metu patenkintų savo gyvenimu Lietuvoje yra 62 proc. - tai vienas aukščiausių rodiklių po nepriklausomybės atkūrimo. Pagal jį, Lietuva beveik dvigubai lenkia tokias šalis kaip Graikija ar Portugalija, kai kurias Rytų Europos šalis, taip pat Italiją.

V.Gaidys sakė nesutinkantis su hipoteze, kad lietuvių tauta dėl istorinių aplinkybių apskritai yra pesimistė: „Būčiau linkęs neigti stereotipą, kad lietuviai pesimistai iš prigimties. Pasitenkinimo rodikliai nuosekliai auga“.

Eksperto teigimu, tikslinga būtų lyginti tos pačios kultūrinės aplinkos šalis, nes pasauliniame tyrime svarbūs įvairūs veiksniai, tarp jų - ir demografiniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje portretas
22 metus Lietuvą skurdino, partinių gaujų suformuotos, penkiolika vyriausybių. Štai kokioje padėtyje dabar yra Lietuvos žmonės. Kai ... Anglijoje nekvalifikuotas darbininkas už minimalų valandinį atlygį gali nusipirkti šešis produktus: - pieno 1 litrą; - miltų 1 kilogramą; - cukraus 1 kilogramą; - 6 kiaušinius; - aliejaus 1 litrą; - dyzelino 1 litrą. Tai ... Lietuvoje nekvalifikuotas darbininkas už minimalų valandinį atlygį nepajėgus nupirkti dyzelino 1 litro, aliejaus 1 litro (nes brangesnis už dyzeliną su akcizais) ir iš likusių keturių aukščiau išvardintų produktų gali nusipirkti tik vieną kurį nors, nes kitiems įsigyti pinigų jau nepakanka. (Tai yra 2012 kovo mėnesio tyrimo duomenys) Tokiom nežmoniškom sąlygom Lietuvoje skursta dirbantis jaunimas ir mes su mažiausiomis darbo pajamomis, tokiom sąlygom yra priversti vargti ir mūsų tėvai pensininkai. Gyventi oriai Lietuvoje trukdo štai šios partinės gaujos, kurios sukūrė Lietuvą netinkamą žmogui gyventi: - LSDP (Lietuvos socialdemokratų partija) ir gaujos vadeiva Algirdas Butkevičius; - TS LKD (Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionių demokratai) ir gaujos vadeiva Andrius Kubilius; - Partija Tvarka ir teisingumas su gaujos vadeiva Rolandu Paksu; - Liberalų ir centro sąjunga su gaujos vadeiva Algiu Čapliku; - Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis ir gaujos vadeiva Eligijus Masiulis. Taip pat Lietuvai yra pavojingi gaujos vadeiva Voldemar Tomaševski su Lietuvos lenkų rinkimine akcija, gaujos vadeiva rusas Viktor Uspaskich su darbo partija ir kiti į juos panašūs. Tai yra nusikalstamos partinės gaujos, kurios dirbtinai skurdina bendruomenės žmones, naikina Lietuvą.

20 metu

20 metu portretas
tai kaip cia dabar toki nelaimingi lietuviai, gyvenantys LAISVOJE LIETUVOJE... ajajai.......nei ruskelio, nei vokietuko.. patys valdosi.... ir vieni tarp nelaimingiausiu... tik reikia isskirti milijonierius, kurie atsirado per 20 laisves metu...................

palaikau

palaikau portretas
pirmą komentarą visu šimtu procentų- teisingiau ir nepasakysi.......
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių