G. Skaistė: norint patenkinti gynybos poreikius reikės kompleksinio sprendimo dėl mokesčių

Finansų ministrė Gintarė Skaistė teigia, kad norint rasti finansavimą patenkinti išaugusius gynybos poreikius, reikės kompleksinio sprendimo dėl mokesčių.

Taip ji kalbėjo Laisvės partijai trečiadienį paskelbus, kad surinkti reikiamas papildomas lėšas krašto apsaugai siūlo perskirstant savivaldybėms šiuo metu tenkančią GPM dalį, didinant akcizus ir vienu procentiniu punktu didinant pelno mokesčio tarifą.

„Žvelgiant į poreikių dydį – apie 400 mln. – eurų (...) bus reikalingas platesnio mokesčio kompleksinis sprendimas, kuris apims platesnį ratą mokestinių priemonių, nei tik 1 proc. pelno mokesčio ar akcizų didinimas alkoholiui ir tabakui. Tai išvis generuoja tikrai palyginti nedideles pajamas ir sudarytų labai nedidelę to bendro paketo dalį. Sakyčiau, kad bet koks sprendimas, jeigu tikrai atliepia lūkestį finansuoti 3 proc., turės būti platesnis“, – LRT laidai „Dienos tema“ sakė finansų ministrė.

Tuo metu daliai opozicijos siūlant krašto apsaugą papildomai finansuoti išleidžiant gynybos obligacijas, G. Skaistė neatmeta tokios idėjos.

„Šiuo metu prioritetas yra paties gynybos fondo suformavimas, bet, manau, gynybos obligacijos taip pat galėtų būti vienas iš sprendimų, kuris prisidėtų prie krašto apsaugos finansavimo. Bet tai nėra tvarus pajamų šaltinis, naujas pajamų šaltinis. Tai tiesiog priemonė tiems pirkiniams ir poreikiams finansuoti“, – teigė ji.

Laisvės partijos skaičiavimais, priėmus jos siūlymus asignavimai krašto apsaugai kitąmet padidėtų apie 420 mln. eurų ir taip pasiektų 3 proc. bendrojo vidaus produkto gynybos finansavimo ribą.

Kita valdančioji partija Liberalų sąjūdis trečiadienį nusprendė inicijuoti gynybos forumą, kuriame partijos nariai su ekspertais diskutuos dėl tvaraus gynybos finansavimo ir suformuos siūlymus Vyriausybei.

Pasak partijos frakcijos Seime seniūno Eugenijaus Gentvilo, tarp partijos valdyboje nuskambėjusių siūlymų – valstybės įmonių akcijų pardavimas, skolinimasis, papildomas taršos apmokestinimas.

Gynybos finansavimą politikai nori didinti siekiant kariuomenėje greičiau kurti diviziją, iki 2027 metų priimti Lietuvoje Vokietijos brigadą ir pasirengti visuotiniam šaukimui.

Vyriausybė taip pat žada steigti specialų fondą, kuriame būtų kaupiamos lėšos gynybai iš didesnių mokesčių, į jį gyventojai taip pat galėtų aukoti.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Binas

Binas portretas
Tegu padaro progresinius mokesčius,kaip ,kad yra kituose valstybese.Airija ,JK Norvegija ir tt.Kodel nedaro?

manau norint paternkint ,,,gynybos poreikius,,,

manau norint paternkint ,,,gynybos poreikius,,, portretas
reikia jungt y viena siknaskyle ir vagina --tuomet galbut ir pavyks , antraip niekaip.

Siulau atimti gynybai 2%

Siulau atimti gynybai 2%  portretas
Ir skirti juos Svietimui
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių