Vilniuje kaimynų bendrystę stiprins per dešimt bendruomenių projektų

Sostinė bendruomenių tradicijas kuriančioms ir puoselėjančioms iniciatyvoms šiemet skiria 50 tūkst. Eur. Parama paskirstyta dvylikai kaimynystės ryšius stiprinančių projektų – isi jie dedikuoti vilniečių įtraukimui į kultūrinę edukacinę veiklą ir orientuoti į tvarumo sprendimus.

Projektas „Idėjų lysvė Pilaitėje ir Verkiuose“ kurs atvirą ir biologiškai įvairią viešąją erdvę ir taip edukuos miestiečius apie tvaraus gyvenimo būdo mieste principus bei skatins bendruomeniškumą. Miesto daržo „Idėjų lysvė“ Pilaitės rajono bioįvairovę papildys augalų segmentais, pritraukiančiais apdulkinančius vabzdžius ir išplės miesto daržo konceptą Verkių seniūnijoje, įkuriant naują bendruomeninį miesto daržą. Bus kuriamos buveinės vabzdžiams mieste, įgyvendinami apželdinimo projektai ir rengiamos sodinimo talkos. Gyventojus asociacija „Idėjų lysvė“ skatins puoselėti bendruomeninius miesto daržus ir daržininkystę, mokys gyventojus kompostuoti maisto atliekas ir naudoti jas dirvožemyje ir kt.

Naujamiesčio bendruomenė „Naujamiestis. Su meile“ projektu „Naujamainytuvės“ skatins iniciatyvas, mažinančias gyventojų poveikį klimatui bei sieks vienyti bendruomenę Naujamiestyje, stiprinant jos išskirtinumą ir tradicijų tęstinumą telkiant vietos gyventojus veikloms, orientuotoms į tvarumo sprendimus. Bus rengiamos daiktų mainytuvės, turgeliai, dirbtuvės, taip pat apie tvarumą bus edukuojama bendruomenė, skatinamas gyventojų įsitraukimas į atliekų mažinimą. Bus suorganizuotos penkios mainytuvės skirtingose Naujamiesčio ir vienoje Senamiesčio teritorijoje, kad informacijos sklaida būtų kuo didesnė ir įsitrauktų kuo daugiau gyventojų.

I. Nefo nuotr. 

Antakalnyje, Sapiegų parke, šalia seniūnijos VšĮ „Piliečių iniciatyvos“ įgyvendins projektą „Bendruomenės šaldytuvas Sapiegų parke“ – bus pastatytas maisto dalijimuisi skirtas bendruomenės šaldytuvas ir jis įveiklintas. Antakalnio gyventojai turės galimybę patys praktiškai išbandyti naujas maisto tausojimo galimybes. Gyventojus projekto autoriai savo turimu pertekliniu maistu skatins dalintis, ne išmesti. Sapiegų parke veikiančios maitinimo įstaigos bus skatinamos dienos pabaigoje liekančiu maistu dalytis su vietos gyventojais. Į bendruomenės šaldytuvo priežiūros savanorių grupę bus įtraukta ne mažiau nei 20 aktyvių vietos gyventojų. Atviras bendruomenės šaldytuvas suteiks galimybę apsirūpinti maistu stokojantiems rajono žmonėms. Planuojama išsaugoti nemažai tinkamo vartoti maisto produktų ir patiekalų(~50–80 kg per mėnesį).

Atrenkant projektus, didžiulis dėmesys skirtas vietos bendruomenių iniciatyvoms, mažinančioms ar iš viso neutralizuojančioms gyventojų poveikį klimatui ar didinančioms atsparumą klimato kaitos keliamoms grėsmėms. Finansuoti projektai, kurių veiklos ir edukacijos, susijusios su biologinės įvairovės puoselėjimu (miesto bitininkyste, tvariomis pievomis, vabzdžių, gyvūnų ir paukščių buveinių išsaugojimu); taip pat susijusios su bendruomeniniais miesto daržais, maisto atliekų panaudojimu kompostui; apželdinimo projektams, žaliųjų zonų kūrimui ir išsaugojimui ar pritaikymui rekreacijai, sodinimo talkoms; vartojimo mažinimą skatinančioms veiklos; energijos išteklių taupymo ar žaliosios energetikos naudojimo skatinimo veikloms; maisto tausojimo iniciatyvoms ir su tuo susijusioms edukacinėms veiklos.

I. Nefo nuotr. 

Didžiausia maksimali vienam projektui skirta parama – 5 tūkst. eurų. Iš viso bendruomenių veiklų konkurse šiemet vertintos 45 nevyriausybinių organizacijų paraiškos.

2023-aisiais finansuota ir įgyvendinta 13 nevyriausybinių organizacijų projektų.

2024 m. projektai-laimėtojai



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tie

Tie portretas
naujadarai tik supriesina zmones,bet vogti valdininkams - tai tikrai padeda!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių