Vasara be grilio patiekalų beveik neįsivaizduojama. Tautiečių mėgstami kiaulienos šašlykai išlieka populiariausiu vasaros grilio sezono pasirinkimu, tačiau jiems rimtu konkurentu tampa mėsainiai.
Praėjus dešimtmečiui po to, kai Islandijoje buvo uždarytas paskutinis „McDonald's“ restoranas, tūkstančiai interneto vartotojų vis dar stebi, kaip lėtai yra paskutinis restorane užsakytas patiekalas – iš pažiūros nesunaikinamas mėsainis su bulvytėmis, saugomi po stikliniu gaubtu.
Vasara – grilio sezonas, kai lietuviai skuba į gamtą ir mėgaujasi ant laužo keptais patiekalais. Tiesa, panašu, kad tradiciniai šašlykai turi rimtą konkurentą. Tai – mėsainis arba populiariai vadinamas burgeris. Apie tai, kaip sode ar iškyloje ant grilio išsikepti tobulą mėsainį, kalbamės su žurnaliste, televizijos laidų vedėja ir kulinarinių knygų autore Beata Nicholson.
Prieš keletą metų lietuvių lėkštes ir kepsnines užkariavusi mėsainių mada trauktis nežada. O ir nereikia – įsiminus keletą pagrindinių taisyklių, sultingas grilyje keptas mėsainis gali tapti firminiu vasaros patiekalu! Kad taip nutiktų, prekybos tinklas „Lidl“ ir grilio meistrė, BBQ mama vadinama Halina Bovševič, dalijasi patarimais, kaip tinkamai iškepti mėsą, pasirinkti ingredientus bei kokia tvarka juos dėlioti.
Trisdešimtmečio koncertui besiruošiantys BIX‘ai nuo šiol turi ir savo vardo mėsainį. Grupės nariai jį pavadino #XXX – taip, kaip vadinasi jų vienintelis jubiliejinis koncertas, lapkričio 16 d. vyksiantis „Siemens“ arenoje. Madingą patiekalą, padedamas profesionalios virtuvės šefės, sukomplektavo grupės lyderis Saulius Urbonavičius-Samas.
Garstyčios yra vadinamos vienu iš seniausių prieskonių, kuris buvo naudojamas dar Kinijoje prieš 3000 metų. Dabar garstyčioms tenka iškęsti negailestingą vis naujai sukuriamų pagardų ir padažų konkurenciją, todėl jos nepelnytai nustumtos į šalį. Kasmet pirmąjį rugpjūčio šeštadienį pasaulyje minima garstyčių diena. Tai gera proga prisiminti šį įvairiam maistui tinkantį prieskonį.
Šeštadienį kauniečiai kviečiami apsilankyti mėsainių šventėje „Burger fiesta“. Susirinkusieji galės ne tik pamatyti rekordą, paragauti patyrusių virtuvės meistrų paruoštų mėsainių, išgirsti Andriaus Užkalnio ir kitų maisto žinovų pasakojimų apie šį patiekalą, bet ir pasigaminti savo – tereikės atsinešti kepsninę.
Kažkada mėsainis buvo tik amerikiečių maisto kultūros skiriamasis ženklas. Ilgainiui jis „išaugo“ greito maisto restoranų valgiaraščių rėmus ir, paplitęs visame pasaulyje, tapo atskiru, netgi gurmanų mėgstamu, patiekalu.
Iš Vakarų į Lietuvą atkeliavęs mėsainis vis labiau užkariauja lietuvių gurmanų širdis. Visgi etiketo specialistas Giedrius Drukteinis sako, kad lietuviai valgyti mėsainių dar neišmoko.