Rinkėjai balsuoja už žemesnio balso kandidatus

Prie balsadėžių atėję rinkėjai dažniau renkasi tuos kandidatus, kurių balsas žemesnis, teigiama naujame tyrime.

Tyrėjai iš dviejų JAV universitetų įrašė moterų ir vyrų kalbėtojų balsus ir tuomet pakeitė jų toną, praneša BBC.

Tyrime, skelbiamame leidinyje „Proceedings of the Royal Society B“, klausytojai dažniau „balsavo“ už „kandidatus“, kurių balsas buvo žemesnis.

Mokslininkai dabar nori savo rezultatus patikrinti tikrose politinėse situacijose.

Anksčiau atliktas tyrimas parodė, kad žmogaus balso tonas stipriai įtakoja tai, kaip žmonės suprantami. Šis tyrimas nagrinėjo, kaip tai gali veikti renkantis lyderius.

Mokslininkai įrašė 17 moterų ir 10 vyrų, kurie sakė frazę „Raginu jus šį lapkritį balsuoti už mane“, balsus.

Tuomet visi įrašai buvo elektroniškai modifikuoti, pakeičiant toną ir iš vieno įrašo sukuriant du – vienas buvo aukštesnis, kitas – žemesnis nei originalas. Abu juos tuomet išklausė tyrime dalyvavę „rinkėjai“.

Mokslininkai nustatė, kad įrašų klausę žmonės buvo labiau linkę balsuoti už kandidatą, kurio balsas žemesnis, nepriklausomai nuo to, ar kalbantysis buvo vyras, ar moteris.

Viena iš tyrimo autorių Casey Klofstad iš Majamio universiteto Politikos mokslų departamento teigė: „Kandidatai jau žino apie tai ir naudoja balso trenerius, kad padidintų išrinkimo galimybę. O mes tik įrodėme liaudies išmintį, kad žmogaus balso struktūra iš tiesų yra svarbi ir pademonstravome tai moksliškai.“

Kitas praėjusį lapkritį paskelbtas tyrimas taip pat parodė, kad pirmenybė teikiama žemesniam balsui. Tačiau tuomet tyrime naudoti ne hipotetinių kandidatų įrašai, o buvusių JAV prezidentų archyvinė medžiaga.

Anot mokslininkų, tikėtina, kad ankstesniame tyrime dalyviai galėjo atpažinti balsus ar sprendimus priimti remiantis politinėmis preferencijomis.

Pasak jų, naujasis tyrimas taip pat žengė dar toliau, nes pirmą kartą panaudojo ir vyrų, ir moterų balsus.

Rindy Anderson iš Duke`o universiteto Šiaurės Karolinoje teigė: „Akivaizdu, kad mūsų balsuose yra daugiau informacijos nei žodžiai, kuriuos sakome. Tai žinodami galime suprasti faktorius, kurie daro įtaką mūsų socialinėms interakcijoms, ir galbūt nustatyti, kodėl į aukščiausius politinius postus išrenkama mažiau moterų.“

Kitoje tyrimo dalyje mokslininkai nustatė, kad moterys, turinčios žemesnį balsą, buvo vertinamos kaip stipresnės, patikimesnės, kompetentingesnės.


Šiame straipsnyje: rinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

VLADIMIR

VLADIMIR portretas
GERAS PAVYZDYS JUMS LIETUVOS RINKEJAI-TIE SAŽININGI YRA GALE SARAŠO VISADA.-FAKTAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių