Kaune bus minimos Šaulių sąjungos kūrėjo V. Putvinskio-Pūtvio 150-osios gimimo metinės

  • Teksto dydis:

Kaune penktadienį bus minimos vieno iš Lietuvos šaulių sąjungos kūrėjų Vlado Putvinskio-Pūtvio 150-osios gimimo metinės.

Minėjimą Kaune rengia Lietuvos šaulių sąjunga.

Prisimenant ir pagerbiant šią asmenybę, Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejuje penktadienį rengiama diskusija „Priesakai šauliui: gyvenu jais“.

„Aktyvaus, sąmoningo Lietuvos piliečio paveikslas, kurį mums paliko Vladas Putvinskis-Pūtvis, yra tarsi ikona, į kurią turime orientuotis: tai pilietis, kuriam rūpi, kas vyksta Lietuvoje, rūpi jos saugumas ir laisvė, rūpi jos ateitis“, – sako Lietuvos šaulių sąjungos vadas Linas Idzelis.

S. Putvinskis-Pūtvis buvo bajoras, dvarininkas, visuomenės ir kultūros veikėjas, rašytojas, knygnešys, žuvininkystės pradininkas.

Pasak sąjungos, idėjinis lyderis šauliams paliko šiuos priesakus: „Gink Lietuvos nepriklausomybę ir lietuviškąją žemę; švieskis ir šviesk; stiprink valią ir kūną; būk drausmingas ir mandagus; gerbk ginklą; būk teisus ir teisingas; tesėk žodį; būk budrus; saugok valstybės turtą; brangink šaulio vardą ir Lietuvos garbę“.

Pasak Šaulių sąjungos, tiek pats V. Putvinskis-Pūtvis, tiek jo šeimos nariai tai visiems rodė savo pavyzdžiu ir kiekvienu darbu.

Kelmės krašte, Putvinskių giminės dvaruose, jo tėvas bajoras Rapolas Putvinskis telkė vyrus priešintis carui per 1863 metų sukilimą, už tai vėliau buvo ištremtas į Sibirą.

Pats V. Putvinskis-Pūtvis, gyvendamas Graužikų, Šilo-Pavėžupio dvaruose, suorganizavo platų draudžiamos lietuviškos spaudos platinimo tinklą. Sąjunga taip pat pabrėžia jo nuopelnus žemės ūkio, švietimo, kultūros, sporto, gynybinių pajėgumų stiprinimo, Lietuvos teritorinio vientisumo su Klaipėdos kraštu ir sostine Vilniuje srityse.

L. Idzelis atkreipė dėmesį ir į V. Putvinskio-Pūtvio tvirtą, ryžtingą charakterį. Šaulių sąjunga buvo įkurta visuomenėje propaguoti sportą, kultūrą ir kūrybą.

Vytauto Didžiojo karo muziejuje penktadienį laukiami ir kolekcininkai – čia bus galima įsigyti V. Putvinskio-Pūtvio 150-osioms gimimo metinėms paminėti Lietuvos pašto išleistą proginį atviruką, pažymėtą specialiuoju spaudu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lanzbergo KGB - LAUK!

lanzbergo KGB - LAUK! portretas
zydsaudziai...

PIŠ'o \\\\\\.../////

PIŠ'o  \\\\\\...///// portretas
kariauna.

Anonimas

Anonimas portretas
Ar zudu atsaklauset,ar galima,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių