Kauno konservatoriai nesurinko parašų V. Matijošaičio interpeliacijai

Kauno savivaldybės tarybos opozicinės frakcijos atsisakė palaikyti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) iniciatyvą dėl interpeliacijos merui Visvaldui Matijošaičiui, jos nepavyks pateikti tarybai.

Kvietimą pasirašyti dėl interpeliacijos teikimo TS-LKD siuntė visiems savivaldybės tarybos politikams, taip pat „Vieningo Kauno“ valdančiosios daugumos nariams. Parašų konservatoriai laukė iki balandžio 12 dienos.

Kaip BNS penktadienį nurodė TS-LKD Kauno skyrių sueigos pirmininkas, tarybos narys Paulius Lukševičius, kiti kolegos nepasirašė nepaisant praėjusią savaitę paskelbtos informacijos, kad mero iš dalies valdomai „Vičiūnų grupei“ priklausanti „Plungės kooperatinė prekyba“ galėjo gabenti sankcionuotą produkciją į Rusijos Kaliningrado sritį. Dėl to teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Čia veikia grupės valdoma krabų lazdelių gamybos įmonė „Viciunai-Rus“, kurios gamyklą, kaip pranešta praėjusią savaitę, „Vičiūnų grupė“ parduoda pirkėjui, susijusiam su dideliu Rusijos žuvies ir jūros gėrybių importuotoju „Unifrost“. Pati grupė kol kas sandorio nekomentuoja.

„Parašų kitų kolegų neturime, reikia manyti, kad interpeliacija yra nepavykusi“, – sakė P. Lukševičius.

Interpeliaciją pasirašė tik TS-LKD frakcijos nariai, bet pašnekovas kaip ir anksčiau pabrėžė, kad konservatoriai nesivaiko „politinių taškų“.

„Vyksta karas, ant dviejų kėdžių nepasėdėsi, turi rinktis, ar tu esi su okupantu agresoriumi, ar tu esi už laisvę kovojančioje pusėje“, – kalbėjo P. Lukševičius.

Paklaustas, ar frakcija bandys keisti interpeliacijos tekstą ir teikti ją iš naujo, atsižvelgiant į Kauno socialdemokratų kritiką, kad nebuvo įtraukti kiti su „Vičiūnų grupe“ susiję tarybos nariai, jis nurodė, kad konservatoriai tikrai palaikytų tokią iniciatyvą, jeigu ją teiktų Lietuvos socialdemokratų (LSDP) partijos frakcija.

„Mūsų atsakymas labai paprastas – kadangi kolegos socialdemokratai tą pasakė, tegul kolegos socialdemokratai inicijuoja apkaltos procedūrą visiems tarybos nariams, kurie susieti su „Vičiūnų grupe“, mes tikrai juos palaikysime“, – teigė P. Lukševičius.

Parašų kitų kolegų neturime, reikia manyti, kad interpeliacija yra nepavykusi.

Socialdemokratai: ikiteisminio tyrimo rezultatai gali keisti situaciją

LSDP dar praėjusią savaitę skelbė, kad interpeliacijos merui nepalaikys, kadangi neturint pakankamo palaikymo ši iniciatyva pasmerkta žlugti.

LSDP frakcijos Kauno taryboje narys Robertas Kaunas BNS sakė, kad dabar svarbu sulaukti ikiteisminio tyrimo išvadų dėl galimo „Vičiūnų grupės“ valdomos įmonės sankcionuotų prekių gabenimo į Rusiją, tolesnių teisėsaugos veiksmų.

„Be abejo, tai yra svarbu, tai yra nauja aplinkybė. Ir jeigu atsiras realus teisinis pagrindas, manau, tikrai diskutuosime ir bus turbūt nauji sprendimai iš mūsų pusės. (...) Jeigu naujas faktas išvirs į realų teisinį pagrindą, tikėtina, tai yra viską keičianti aplinkybė“, – kalbėjo R. Kaunas.

Jo teigimu, paaiškėjus naujai informacijai apie galimus pažeidimus, LSDP iš naujo svarstytų interpeliacijos klausimą, galbūt patys ją teiktų arba palaikytų.

„Iš moralinės pusės nepalaikome nė vieno verslo, kuris plėtoja ryšius teroristinėje valstybėje Rusijoje, tačiau tai yra moralinė pozicija, o norint sėkmingos interpeliacijos, reikia tam teisinių pagrindų“, – pridūrė R. Kaunas.

„Valstiečiai“: V. Matijošaitis bus meru, kol jį rinks kauniečiai

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Kauno taryboje seniūnė Audronė Jankuvienė BNS patvirtino frakciją nutarus, kad kiekvienas dėl interpeliacijos pasirašymo sprendžia individualiai, politikė iniciatyvos nepasirašė.

„Mano argumentas vienas pagrindinių yra teisinis, (...) kad jeigu interpeliacija sėkmingai praeitų visus teismo etapus, išvadas, galutinę išvadą turėtų patvirtinti trys penktadaliai tarybos narių, tai yra 25, arba tam reiktų dešimties „Vieningo Kauno“ narių pritarimo. Ko tikėtis, turbūt, yra nerealu“, – anksčiau išsakytą argumentą pakartojo A. Jankuvienė.

„V. Matijošaitis bus Kauno meru tol, kol jį rinks kauniečiai ir kol „Vieningas Kaunas“ turės tokią tvirtą daugumą taryboje, jo atstatydinti interpeliacijos būdu nepavyks“, – pridūrė LVŽS frakcijos seniūnė.

„Vieningas Kaunas“ apie interpeliaciją nekalbėjo

Kauno tarybos ir „Vieningo Kauno“ valdybos narys Jonas Audėjaitis BNS tvirtino nespėjęs įvertinti TS-LKD interpeliacijos iniciatyvos.

„Aš tam laiko neturėjau, buvau atostogose, neturėjome net galimybės su kažkuo bandyti apšnekėti“, – sakė J. Audėjaitis, pažymėjęs, kad konservatorių kvietimą matė, tačiau už interpeliaciją nepasirašė.

„Nesirašiau, žinoma, ne. (...) Net ir prezidentas pasakė, kad neskubėkite kaltinti, oficialiai šnekant. Nepasirašiau todėl, kad klausimai nemanau, kad yra tiesiogiai susiję, kol neišaiškinta iki galo. Skubotai daryti, kiekvieną parkritusį galime greitai suspardyti, bet nemanau, kad tai produktyvu ir dėl to tiesiog ignoravau šitą kreipimąsi“, – kalbėjo J. Audėjaitis.

Jis nelinkęs daryti išvadų, kol nebaigtas minėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo sankcionuotų prekių eksporto.

„Kai padarys (ikiteisminį tyrimą – BNS), tada žiūrėsime, kas įvyko, o gal jie pasakys priešingai. Dabar ant karštųjų būti teisėjais, kurie neturi pakankamai informacijos, nemanau, kad yra teisinga ir protinga“, – sakė vienas „Vieningo Kauno“ lyderių.

Opoziciniai Kauno savivaldybės tarybos konservatoriai rinkti parašus V. Matijošaičio interpeliacijai pradėjo kovo pabaigoje. Jie teigė mero atstatydinimo siekiantys dėl grėsmės nacionaliniam saugumui.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, inicijuoti merui įgaliojimų netekimo procedūrą gali ne mažiau kaip trečdalis tarybos narių. Kauno taryboje tai būtų ne mažiau 14 narių, iš viso ją sudaro 41 politikas.

Po šio teikimo tarybai sudarius komisiją ir Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) nustačius, kad meras sulaužė priesaiką arba nevykdė įgaliojimų, taryba jį gali atstatydinti mažiausiai trijų penktadalių balsų dauguma.

TS-LKD frakciją Kauno savivaldybės taryboje sudaro aštuoni nariai, LVŽS – keturi, LSDP – trys. Likę 26 tarybos nariai yra išrinkti pagal „Vieningo Kauno“ sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oho

oho portretas
pavojingi Visvaldo Matijošaičio raudienieji koncervai ? labai nuodingi ?

Visvaldas Matijošaitis \\\\\.../////

Visvaldas Matijošaitis  \\\\\...///// portretas
galutinai įrodė jog raudonoj lanz'koncervinėj Lietuvoj dirbti pavojinga.

>>>Man gėda,\\\\\.../////

>>>Man gėda,\\\\\...///// portretas
>kad Kaune turim tokią pašvinkusią koncervinę gėdą.
VISI KOMENTARAI 93

Galerijos

Daugiau straipsnių