Šlovingoji Ukraina Briuselyje ir Strasbūre jau turi savo vilties simbolį: jo šaknys – lietuviškos

  • Teksto dydis:

Ukrainos poeto Stepano M. Charnetskio dar XIX a. parašytoje ukrainiečiams brangioje patriotinėje dainoje „Oi u luzi chervona kalyna“ yra tokios eilutės: „O mes tą raudonąją kalyną prikelsime / O šlovingą mūsų Ukrainą / Hei, hei, pralinksminsime!“

Lapkričio 28 d. greta Europos Parlamento (EP) būstinės Briuselyje, dalyvaujant Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkui Ruslanui Stefančiukui ir EP pirmininkei Robertai Metsolai, pasodintas ypatingą reikšmę ukrainiečiams turintis augalas – „kalyna“, kuris Lietuvoje liaudiškai dar vadinamas puteliu ir putėliu.

Krūmo sodinukas kaip dovana į Briuselį atkeliavo ne iš kur kitur, o iš Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo Kaune. Kiek anksčiau „kalyna“ buvo pasodinta ir Strasbūro botanikos sode. Idėjos pasodinti Ukrainai šventą medį autorius – europarlamentaras Petras Auštrevičius – sako, kad Ukrainai po beveik 650 dienų karo reikia ne tik kasdien įprastai teikiamos pagalbos, bet ir karių bei visos tautos dvasią palaikančių ženklų.

„Ukrainos ir ukrainiečių šaknys jau šiandien neabejotinai yra čia, pačioje Europos širdyje. „Kalynos“ sodinimas man yra svarbus simbolis, skirtas pagerbti ir paremti herojišką ukrainiečių kovą vardan Laisvės ir europietiškos ateities. Tegul „kalyna“ simbolizuoja susivienijusią Europą, tegul Ukrainos kelias veda į galutinę pergalę, kai Ukraina laimės ir ją galėsime vadinti pilnateise Europos Sąjungos nare“, – sakė europarlamentaras, EP frakcijos „Renew Europe“ narys Petras Auštrevičius.

Jautrus momentas, dainos posmai Briuselyje ukrainiečių ir lietuvių kalbomis… Tai įvykis, kurio nepamiršiu.

 

„Kalyna“ (lot. Viburnum opulus) ukrainiečiams yra žemės, šeimos gerovės simbolis, tapęs Ukrainos nacionaline vertybe. Krūmo sodinimo ceremonijoje Briuselyje dalyvavęs Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas R. Stefančiukas sakė, kad ukrainiečiai laukia dienos, kai pagaliau prisijungs prie Europos šeimos.

„Mums, ukrainiečiams, „kalyna“ nėra tiesiog paprastas augalas. Tai šviesesnės ateities viltis. Tikiuos, kad Briuselyje prie Europos Parlamento pasodinta „kalyna“ bus viltis to, kad mūsų laukia geresni laikai, kad pagaliau ateis taikos metas. Kartu esam stiprūs, šlovė Ukrainai!“, – Briuselyje sakė Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas R. Stefančiukas.

Ceremonijos dalyvius Briuselyje pasveikinusios Europos Parlamento pirmininkės R. Metsolos teigimu, „kalynos“ sodinimas kartu yra priminimas to, kiek toli Ukraina pažengė ir toliau žengia europinės integracijos link, nepaisant šalyje tebesitęsiančio karo.

„Europos Parlamentas bus kartu su Ukraina tiek, kiek reikės. Neturiu jokių abejonių, kad Ukraina nugalės, kad teisingumas nugalės, kad Laisvė nugalės“, – sakė R. Metsola.

Ukrainiečiams svarbų augalą „kalyną“ (lot. Viburnum opulus), jos veisles „Aras“ ir „Dievind“ Lietuvoje išvedė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo vyresnysis mokslo darbuotojas prof. dr. habil. Remigijus Daubaras, kartu su VDU Botanikos sodo dr. Laima Česoniene. Profesorius R. Daubaras teigė, kad Europa dar tiktai pradeda atrasti šį augalą ir jo naudingąsias savybes, kuriomis šis tikrai išsiskiria iš kitų.

Sodinimo ceremonijoje Briuselyje ir Strasbūre, be Europos Parlamento ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados vadovų, dalyvavo europarlamentarai, diplomatai, ukrainiečių ir lietuvių bendruomenės nariai. Ceremonijos Briuselyje metu žinoma atlikėja Marlaine gyvai atliko dainą „Oi u luzi chervona kalyna“ ukrainiečių, anglų, vokiečių, prancūzų ir lietuvių kalbomis.

„Jautrus momentas, dainos posmai Briuselyje ukrainiečių ir lietuvių kalbomis… Tai įvykis, kurio nepamiršiu“, – sakė P. Auštrevičius.

Neseniai Europos Komisija rekomendavo pradėti oficialias derybas su Ukraina dėl jos narystės Europos Sąjungoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Paprastasis putinas (Viburnum opulus) – sausmedinių (Caprifoliaceae) šeimos, putinų (Viburnum) genties krūmas. (Koks dar putelis??) :D

Anonimas

Anonimas portretas
Kai kuriems komentarams pajungta pusiausvira ... KODĖL MULKINAT?

Pip

Pip  portretas
Žydo narkomano Okraina. Reikia tikėtis, kad kartuves jo laukia.... Ir greitai.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių