Buvusiose „Miško brolių“ patalpose Vilniuje bus kuriamas Laisvės kovų pažinimo centras

  • Teksto dydis:

Vilniaus senamiestyje planuojama įkurti Laisvės kovų pažinimo centrą.

Vytauto Didžiojo karo muziejus iš Turto banko perėmė pastatų kompleksą sostinės Totorių gatvėje, kur ir bus kuriamas centras, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Anksčiau šios patalpos priklausė „Miško brolių“ draugijai, taip pat puoselėjusiai idėją ten įamžinti Lietuvos laisvės kovas.

Sostinės senamiestyje esantį apleistą pastatą Vyriausybė draugijai suteikė 1992 metais. Visuomenininkams jį aptvarkius, prasidėjo bylinėjamasis, teismai pripažino, kad patalpos draugijai buvo perduotos ne nuosavybėn, bet panaudai, galiausiai pernai Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimu draugijai nurodyta iš ten išsikraustyti.

„Muziejaus planuose – Laisvės kovų pažinimo centras, kalbantis apie mūsų piliečių valią priešintis per visą XX amžių. („Miško brolių“ draugijos vadovas – BNS) Albinas Kentra sako, kad kova už laisvę niekada nesibaigia – ji tik keičia formas. Juk iš tiesų žuvusių kovotojų idėjos nedingo, o aktyviai veikė pogrindyje, kol galų gale birželį išdygo Sąjūdžio gėle, kuri davė Kovo 11-ąją. Mes turime palikti ateities kartoms savo išgyventus skaudžius ir kartais iki graudulio gražius prisiminimus“, – sakė Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktorė Rita Malinauskienė.

Muziejaus planuose – Laisvės kovų pažinimo centras, kalbantis apie mūsų piliečių valią priešintis per visą XX amžių.

„Miško brolių“ atstovės Loretos Kalnikaitės teigimu, draugijos atstatyti griuvėsiai bus geriausias paminklas kovotojams už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę.

„Tikimės Vyriausybės ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus darbuotojų geros valios, padedant užbaigti sukurti Lietuvos laisvės kovotojų įamžinimo ir pagerbimo rūmus, kurie turėtų atlikti pilietiškumo ugdymo, istorinės atminties išsaugojimo ir skleidimo, vidaus ir užsienio turizmo populiarinimo bei kitus visuomenei svarbius vaidmenis“, – teigė ji.

Pasak Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkės Paulės Kuzmickienės, tokiu būdu bent iš dalies bus grąžinta skola Laisvės premijos laureatui A. Kentrai už jo ir „Miško brolių“ pastangas įamžinti laisvės kovotojus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
SUNKU PAŽINTI TAI KO NIEKADA NEBUVO...

tik ne zydas,

tik ne zydas, portretas
Kai greitai pasalino nomuone,nes tai zydams nepatinka teisybe,nieko ,uz viska reikia moketi sitame gyvenime,o ka dabar daro zydai lietuvoje,nori vegele istumti i prezedentus,ne jau lietuva turi valdyti tik svarus ,garbingi,zmogus,ir tai jau zydai uzeme visas postus aukstus,

Anonimas

Anonimas portretas
Idomu ,tai ka veike zydai NKVD -tai lietuvoje,ju buvo 2100 ,kodel juos slepe ,mes zinom visas pavardes,nereikia cia mus mulkinti,visi suzinos zydu darbus lietuvoje,kaip jie zude ,naikino ,treme lietuvos zmones,o dabar vercia tik ant rusu,mes zinom kas bego pasitikti rusu tankus su gelemis,yra nuotraukos kaip zydu seimos stovejoeileje
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių