Konferencija „GERVĖ 2024“

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministro S. Gentvilo pranešimas, dėmesys dirbtiniam intelektui ir žalioji išmanioji statyba Lietuvoje ir pasaulyje

Penktąjį pavasarį skaičiuojanti konferencija „GERVĖ 2024“, skirta investuotojams, statytojams, nekilnojamo turto vystytojams, pramonės sektoriaus atstovams ir kitiems susijusiems verslams, balandžio 5 dieną tradiciškai pakvietė parodos „Namų pasaulis 2024“ lankytojus.

Konferencijos „Gervė 2024“ organizatoriai – Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai (KPPAR)  – didžiausi rūmai Lietuvoje, šiuo metu vienijantys 929 įmones Kauno ir Marijampolės regionuose, bei Rūmuose veikiantis Kauno verslo vadovų klubas – 50 įmonių vadovus ir savininkus vienijantis klubas.

Šių metų konferencija „Gervė 2024“ – jau penktoji, jos metu daugiau nei pusantro šimto dalyvių išgirdo net aštuonių lektorių pranešimus aktualiomis temomis, tokiomis kaip: statybų reglamentavimo klausimai, pokyčiai nekilnojamo turto rinkoje, aukštųjų technologijų taikymas ir kt.

Konferencijos pradžioje, visus susirinkusiuosius Kauno rūmų vardu sveikindamas, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų tarybos narys, Kauno verslo vadovų klubo vadovas Mantas Raišys pasidžiaugė ir Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų, kaip verslą vienijančios ir bendriesiems verslo interesams atstovaujančios, organizacijos pasiektais aukštais rezultatais tiek Lietuvos, tiek tarptautiniu mastu, taip pat aktyviai plėtojamomis Rūmų veiklomis visais 2023-iaisiais.

„ Iš viso 2023 metais buvo suorganizuota apie 400 renginių, kuriuose dalyvavo daugiau nei 10 000 dalyvių, vyko 51 įvairaus formato verslo atstovavimui skirtas renginys Lietuvoje. Taip pat pastarieji metai Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmams buvo itin aktyvūs ir tarptautinių ryšių srityje: Kauno rūmų nariai dalyvavo net penkiose tarptautinėse verslo misijose bei trejose pasaulinėse parodose.

Dėka Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų laimėto projekto „Naujos galimybės LT“ net daugiau nei 70 įmonių, Rūmų narių, gavo dalinį finansavimą eksporto plėtrai – dalyvavimui minėtose parodose ir verslo misijose.

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų iniciatyva prie Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos įsteigta dvišalė Jungtinių Arabų Emyratų – Lietuvos verslo taryba. Verslo tarybos steigimo sutartis su Jungtinių Arabų Emyratų rūmų federacija pasirašyta 2023 m. gegužės mėnesį, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų organizuotos verslo misijos metu“, – įkvepiančiai kalbėjo KPPAR tarybos narys, Kauno verslo vadovų klubo vadovas Mantas Raišys.

Šiųmetės konferencijos „GERVĖ 2024“ moderatorius, KTU Statybos ir architektūros fakulteto laboratorijų centro vadovas dr. Ernestas Ivanauskas pirmąjį pranešimą, kurio tema – „Pokyčiai statybos teisės aktuose” kvietė pristatyti Lietuvos Respublikos aplinkos ministrą Simoną Gentvilą.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministras Simonas Gentvilas dalyviams išsamiau pristatė esminius statybos teisės aktų pasikeitimus – privalumus, galimybes ir atsakomybes bei naujovės ir praktiką. Po pranešimo ministras S. Gentvilas atsakė į auditorijos jam pateiktus klausimus.

Po ministro pranešimo, konferencijoje „Gervė 2024“ laukė iškilminga apdovanojimo įteikimo akimirka – Lietuvos statybos inžinierių sąjungos garbės nario statusas suteiktas inžinieriui Jurgiui Ražaičiui ir įteiktas tai liudijantis diplomas.

Apdovanojimą įteikė LR Aplinkos ministras Simonas Gentvilas, Žymantas Rudžionis Lietuvos statybos inžinierių sąjungos prezidentas, Robertas Encius, Lietuvos statybos inžinierių sąjungos direktorius.

Robertas Encius, inžinierius, Lietuvos statybos inžinierių sąjungos direktorius dalinosi įžvalgomis tema: „Statybos inžinieriai – tvarumo, skaitmeninimo ir gynybos stiprinimo lyderiai“.

„Gyvename didelių ir svarbių permainų laikotarpiu. Negalime atidėti sprendimų visuomenei svarbiausiais klausimais – gynybos ir karinės pramonės stiprinimo, žaliojo kurso, tvarumo ir skaitmeninimo iššūkių įgyvendinimo. Inžinieriai – lyderiai, idėjų generatoriai ir įgyvendintojai kartu su verslu pasirengę iššūkiams“, – pranešimo metu kalbėjo inžinierius Robertas Encius.

Temą „Žalieji pirkimai: statybų sektoriaus iššūkiai, problemos ir aktualijos“ pristatė Dalia Stakvilevičiūtė, tarptautinės advokatų kontoros „Magnusson“ partnerė ir advokatė. Šio pranešimo metu teisininkė plačiau papasakojo apie žaliųjų pirkimų problemas, su kuriomis dažniausiai susiduria tiekėjai, pasidalino, kokie galimi šių problemų sprendimo būdai bei aptarė konkrečias praktines situacijas iš teismų praktikos ir viešųjų pirkimų tarnybos rekomendacijų ir kitas naujausias žaliųjų pirkimų aktualijas.

Laidavimo draudimo ypatumai ir naujovės Lietuvoje, kodėl reikalingas laidavimas, nuo ko jis apsaugo, laidavimo rūšys, privalomieji laidavimai apie tai išsamiau savo pranešime supažindino Jonas Osinksis, UADBB „Colemont draudimo brokeris“ verslo vadovas.

„Pastarieji keli metai NT rinkai buvo kupini visko: aktyvumo rekordai ir antirekordai, besikeičiantys poreikiai ir galimybės. Šiandien laukiame palūkanų mažėjimo ir tikimės, kad tai grąžins rinką į priešpandeminį lygį. Palūkanos nėra vienintelis veiksnys, taigi, ko dar reikėtų, kad rinkos atsigavimas būtų sklandus“, – pristatydamas temą „Nekilnojamo turto rinką keičiančių veiksnių dėlionė 2024 metais“ kalbėjo Tomas Sovijus Kvainickas, „INREAL“ grupės investicijų ir analizės vadovas.

Prof. Tomas Krilavičius, VDU Informatikos fakulteto dekanas, „INFOBALT“ viceprezidentas, Lietuvos dirbtinio intelekto asociacijos valdybos narys konferencijos dalyviams pranešimo „Kada dirbtinis intelektas vystys, pardavinės ir pirks nekilnojamą turtą“ metu išsamiau pristatė kas tai yra dirbtinis intelektas ir kaip jis veikia bei plačiau papasakojo apie dirbtinio intelekto taikymą nekilnojamo turto rinkoje.

Mindaugas Dorelis, UAB „Agrodronas“ direktorius pristatė temą „Statybų inžinerija moderniau, tvariau ir išmaniau, naudojant bepiločius orlaivius“.

VMG tvarios statybos ekspertas Paulius Milčius savo pranešime „GreenConTech: ką duos žalioji išmanioji statyba Lietuva ir pasauliui“ plačiau papasakojo apie bendrąjį išmaniosios žaliosios statybos transformacijos kontekstą ir tendencijas, kuriamą potencialą ir VMG indėlį, perspektyvas visai industrijai.

Tiek po pirmos dalies, tiek po antros programos dalies pranešimų vyko panelinės diskusijos, kurių metų konferencijos pranešėjai atsakė į dalyvių pateiktus klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių